Activiteiten

 

Wandelen

De omgeving leent zich bijzonder goed voor het maken van wandelingen in bos, duinen, langs het strand of in de aangrenzende polder. In o.a. het PWN-duingebied en in het aangrenzende Noord Hollands Duinreservaat zijn een groot aantal wandelroutes uitgezet.

 

Fietsverhuur

In Bergen aan Zee zijn op twee plaatsen fietsen te huur. In Bergen zijn er voorts 3 adressen met fietsverhuur (ook kinderfietsen en mountainbikes). Er zijn veel mooie fietsroutes door de duinen, de bossen en de aangrenzende polders.

 

Mountainbiken

In Bergen is het officiële startpunt van het populaire 15 km lange (en loodzware) parcours door de Schoorlse Duinen. Dit parcours voert ook langs Bergen aan Zee.

 

Golf

Op 10 minuten rijden, tussen Bergen en Alkmaar, ligt de uitdagende 18-holes (par 72) parkbaan Sluispolder. Ook toegankelijk voor GVB-houders. Verder zijn er binnen een straal van 30 km nog zo’n 15 andere golfbanen.

 

Diverse andere sporten

Paardrijden (verhuur, les en dagtochten), kanoën, midgetgolf (o.a. de alleroudste 18 holes gravelbaan van Nederland!), tennis (op 200 m. van het appartement), (kite-)surfen, zeilen, kanoverhuur, openlucht ski(borstel)baan, fietsenverhuur, etc.

 

Cultuur

In het van oudsher vermaarde kunstenaarsdorp Bergen zijn een groot aantal artgaleries en musea, waaronder het Kunstenaars Centrum Bergen (KCB) met een wisselende collectie regionaal modern werk. Het statige museum Kranenburgh heeft een huiscollectie met o.a. veel werk van de ‘Bergense School’ en verder steeds wisselende andere interessante exposities. Eind oktober vindt in Bergen de jaarlijkse ‘Kunst Tiendaagse’ plaats met zo’n 200 verschillende exposities en andere culturele activiteiten, waaronder een serieus te nemen kunstveiling. Voorts gedurende het hele jaar een wisselend aantal workshops en andere manifestaties in het KCB en in het hoogseizoen wekelijks (donderdag en vrijdag) rond de Ruïnekerk, in het centrum, resp. een soort kunstnijverheidsmarkt/braderie en een ‘echte’ kunstmarkt. De unieke en compact opgezette villawijk Park Meerwijk is Nederlands best bewaard gebleven ‘proefkweektuin’ van de Amsterdamse School en een bezoek meer dan waard! In de maand augustus zeer regelmatig (klassieke) concerten en workshops in het kader van het ‘Holland Music Sessions-festival’.

 

Uitgaan

In Bergen aan Zee zijn 7 strandpaviljoens met grote terrassen en verder nog een aantal andere horecagelegenheden, ook met fraaie terrassen. Alle beschikken over een doorgaans uitgebreide menukaart. Het iets meer landinwaarts gelegen Bergen-Binnen staat bekend als een populair uitgaanscentrum met een ruime keuze uit bruine kroegen, trendy grand café’s en veel grote (en in de winter verwarmde!) terrassen. Op culinair gebied zijn de mogelijkheden oneindig, variërend van goede eetcafés tot één ‘één Michelin-ster restaurant’ en alles daartussen. Jaarlijks diverse populaire festivals, zoals tijdens het eerste weekend van september ‘Jazz & Sail’ met catamaran-wedstrijden op zee en live optredens (variërend van funky of rock & roll tot DJ’s op diverse binnen- en buitenpodia in het dorpskern en op het strand. Voorts o.a. het Holland Music Sessions-festival (klassieke muziek).

 

Kindervoorzieningen

In Bergen aan Zee natuurlijk het strand, waar het prima zandkastelen bouwen is. Tegenover Hèt Strandappartement ligt het beroemde Zee Aquarium. Verder zijn er in het nabij gelegen Parnassia Park o.a. een speeltuintje, mini golf en een kleine kinderboerderij. Op de grens van Bergen en Alkmaar is de grote speeltuin De Batavier. Verder zijn er in de ruime omgeving van Bergen nog een groot aantal leuke kinderattracties, zoals Sprookjeswonderland in Enkhuizen en het Dierenpark Hoenderdaell in Anna Palowna.